Wat is een goede sensor?

De vraag 'Wat is een goede sensor?' is moeilijk in het algemeen te beantwoorden, omdat wat 'goed' is persoonlijk is.

Wel zijn er enkele vragen en ervaringen van onze klanten die u misschien helpen bij het maken van een goede keuze:

1. Stappenteller: een stappenteller moet je altijd bij je hebben als je wilt meten hoeveel stappen je zet. De vraag is: wilt u een stappenteller die in uw smartphone zit (een App dus), of een losse stappenteller? Het voordeel van een App is dat die meestal gratis is en direct de meetwaarden naar uw Dashboard doorstuurt, het nadeel is dat u dan altijd uw smartphone bij u moet dragen. Het voordeel van een losse sensor is dat die meestal eenvoudig in alle situaties mee te nemen is (in de broekzak, om de hals, onder de kleding), het nadeel is dat er altijd een extra handeling nodig is om de stappenteller met de PC of (afhankelijk van de fabrikant en het type stappenteller) te synchroniseren voordat de meetwaarden in het Dashboard komen.
  2. Weegschaal: weegschalen die meetwaarden doorsturen doen dat of via de smartphone van de gebruiker (Bluetooth) of via de router die zorgt voor de verbinding met het internet in huis (WiFi). Vraag uzelf af: neem ik elke keer mijn smartphone mee naar de badkamer als ik me ga wegen?
    Er zijn ook weegschalen die geen data doorsturen: die zijn doorgaans veel goedkoper dan de digitale weegschalen. Voor het doorsturen van de meetwaarden van deze apparaten heeft Selfcare een App ontwikkeld waar u uw eigen meetwaarden in kunt opgeven zodat ze daarna direct in uw Dashboard verschijnen.
  3. BMI: bij Selfcare is een weegschaal die ook de BMI doorgeeft niet noodzakelijk. Als u een weegschaal koppelt en uw lichaamslengte opgeeft, berekent Selfcare uw BMI op basis van uw gewichtsmetingen en lichaamslengte.
  4. Bloeddruk: u kunt kiezen uit een pols-meter en een arm-meter. Welke keuze u ook maakt: om een goed beeld te krijgen van het verloop van uw bloeddruk is het belangrijk dat u de bloeddrukmeter altijd op dezelfde arm/pols gebruikt (meestal is dat de linker ar/ of pols).

Dan is er nog het punt van de betrouwbaarheid (laat de sensor herhaaldelijk dezelfde meetwaarden laat zien als er gemeten wordt onder dezelfde omstandigheden) en de nauwkeurigheid (laat de sensor dezelfde waarden zien als de waarden gemeten door een door medici gebruikte, gevalideerde sensor). Daar wordt steeds meer onderzoek naar gedaan, zowel door Selfcare als door anderen. In de bijlage onderaan deze pagina treft u het verslag van een student van de TU/e aan; het Quantified Self Institute in Groningen heeft meegewerkt aan dit onderzoek van stappentellers.

Selfcare betrekt de betrouwbaarheid en validiteit van de sensoren die aan MySelfcare gekoppeld kunnen worden. Kijk hier voor een overzicht van de sensoren die aan Selfcare gekoppeld kunnen worden.